plain english benefits Talk to a real person
Benefits, explained

Can You Change Dependent Care FSA Contribution at Any Time? The IRS Lock-In Rule

Plain English Benefits · Updated October 17, 2026 · Education, not tax advice

Short Answer

No, you cannot change your dependent care FSA contribution at any time. The IRS requires you to lock in your election for the full plan year when you enroll. You can only change your contribution mid-year if you experience a qualifying life event and the change matches the event. Daycare tuition going up, switching providers at the same cost, or deciding you overestimated your expenses do not qualify. The list of what actually counts is shorter than most people expect.

The Lock-In Rule

The dependent care FSA operates under Section 125 cafeteria plan rules. Those rules say you make your election during open enrollment or when you are hired, and that election stands for the entire plan year.

You pick a dollar amount. The employer divides it across your paychecks. That money comes out pre-tax. You submit claims for qualifying dependent care expenses and get reimbursed. You cannot increase the amount halfway through the year because your expenses turned out higher. You cannot decrease it because you are not spending as much as you thought. The election is binding.

This is not an employer policy. This is IRS regulation. Your HR team cannot waive it, and the FSA administrator cannot override it. The restriction applies to every Section 125 plan in the country.

What Counts as a Qualifying Life Event

You can change your dependent care FSA contribution mid-year only if you have a change in status that affects your dependent care needs. The IRS provides a specific list. The change you make to your FSA must be consistent with the event.

Qualifying events include:

The event must directly affect your dependent care situation. If it does not, the change is not allowed, even if the event is on the list.

What Does Not Qualify

This is where most people get tripped up. The following situations feel like they should let you change your election. They do not.

Tuition increases. Your daycare raises rates by 10 percent in July. That is not a qualifying event under most interpretations unless the increase is significant and imposed mid-contract. Regular annual increases do not count. Switching to a more expensive program by choice does not count.

Switching providers at similar cost. You move your child from one daycare to another that costs about the same. No change in cost, no change in status, no election change allowed.

Realizing you elected the wrong amount. You picked $3,000 but your actual expenses are running $4,500. Or you picked $5,000 and you are only using $2,000. That is not a life event. You are stuck with the election you made.

Seasonal care changes. You only need summer camp care, not year-round care, and you want to drop your election in September. That does not qualify unless something else changed, like your spouse's work situation.

Your child's school schedule changes. Your child's school goes remote or changes hours mid-year and you now need more after-school care. This alone is not a qualifying event unless it ties to an employment change or a coverage change by the provider.

The IRS does not provide a mid-year correction window for poor planning. You made the election with the information you had. The election stands unless a recognized life event occurs.

How to Make a Mid-Year Change When You Qualify

If you do have a qualifying life event, you typically have 30 days from the event to request the change. Some plans allow 60 days. Check your plan document or ask HR.

You submit a change request to your employer or the FSA administrator. You provide documentation of the event: marriage certificate, birth certificate, letter from the daycare about a cost change, termination notice from your spouse's employer, whatever proves the event happened.

The change must be consistent with the event. If your spouse stops working and will now be home with the kids, you can reduce or drop your dependent care FSA election because your need for paid care dropped. You cannot increase it. If your spouse starts a new job and you now need full-time daycare, you can increase your election to match the new need.

The administrator reviews the request and approves or denies it based on the IRS rules. If approved, the new election takes effect going forward. It does not apply retroactively to the start of the plan year.

Why the Rule Exists

The lock-in rule is part of the trade-off for the tax benefit. The IRS lets you set aside money pre-tax for dependent care expenses, which lowers your taxable income. In exchange, you commit to that election for the full year. The rule prevents you from gaming the system by adjusting your election after you know your actual expenses.

Without the restriction, you could wait until November, see exactly what you spent, and then adjust your election to match. That turns the FSA into a pure tax dodge rather than a planning tool. The lock-in rule forces you to make a reasonable estimate upfront and live with it.

The dependent care FSA follows the same change-in-status rules as the health care FSA and other Section 125 benefits. It is consistent with how the broader cafeteria plan structure works. If you want a fuller picture of how dependent care FSAs operate and what they are actually useful for, the dependent care FSA guide walks through the eligibility rules, limits, and claim process in detail.

What to Do If You Are Stuck with the Wrong Election

If you elected too much and do not have a qualifying event, your options are limited. You can continue submitting claims for qualifying expenses throughout the year. If you do not spend it all, you lose the remaining balance at the end of the plan year or grace period, depending on your plan's rules. Some plans offer a grace period of up to two and a half months after the plan year ends to incur and submit expenses. That is the only extension you get.

If you elected too little, you pay for the additional dependent care expenses out of pocket with after-tax money. You may be able to claim the dependent care tax credit on your tax return for expenses not reimbursed by the FSA, but the credit and the FSA exclusion cannot cover the same dollar. You pick one or the other per dollar spent. For a breakdown of whether the FSA beats the credit in your situation, see is a dependent care FSA worth it for the actual math.

Planning Ahead for Next Year

The restriction makes your open enrollment election more important. You need to estimate your dependent care expenses for the full plan year as accurately as possible.

Add up what you expect to pay for daycare, before- and after-school programs, summer camp, and any other qualifying care. If your child turns 13 mid-year, only count the months before their birthday. If you know your spouse's job situation will change, factor that in.

Err on the conservative side if you are unsure. It is better to contribute slightly less and pay a small amount out of pocket than to over-contribute and lose money to forfeiture. The dependent care FSA has no rollover or carryover option like some health FSAs do. It is use it or lose it, with a possible grace period depending on your plan.

Ask your HR team or the plan administrator if the plan includes a grace period. If it does, you have until March 15 of the following year to incur expenses against the prior year's election. That gives you a little breathing room, but not much.

FAQ

Can I change my dependent care FSA if my daycare raises prices mid-year?

Typically no, unless the increase is significant, imposed mid-contract by the provider, and outside your control. Regular tuition increases and scheduled rate adjustments do not count as qualifying events. Check with your plan administrator if you believe the increase meets the IRS definition of a significant cost change.

What happens if I get divorced and my custody arrangement changes?

Divorce is a qualifying life event. If your custody changes and you now have the child fewer days per week, you can reduce your dependent care FSA election to match your lower care costs. If you gain custody and now need more paid care, you can increase your election. The change must align with the new arrangement.

Can I cancel my dependent care FSA if my spouse loses their job and stays home with the kids?

Yes. Your spouse losing their job is a qualifying event, and if they are now providing the care themselves, your need for paid dependent care drops or disappears. You can reduce or cancel your election within 30 days of the job loss. You will need to provide documentation, such as a termination letter.

What if my child turns 13 in the middle of the plan year?

Your child aging out of eligibility is a qualifying event. Once your child turns 13, they no longer qualify as a dependent for dependent care FSA purposes unless they are physically or mentally incapable of self-care. You can reduce or stop your election effective the month they turn 13. You do not get to keep contributing for expenses that no longer qualify.

Running the Plan, Not Just Using It?

If you are the employer setting up the dependent care FSA or writing the Section 125 plan document, the change-in-status rules apply to every benefit in the plan, not just dependent care. The setup guide at /services/section-125-setup walks through the plan document requirements, the election change rules, and the compliance steps that keep the IRS happy—all in plain English.

Running the plan, not just using it?

The setup guide walks through the plan document, payroll setup, and the two traps that catch almost everyone — in plain English.

See how Section 125 setup works