Can You Change Your Dependent Care FSA Contribution Mid-Year?
No, you cannot change your dependent care FSA contribution mid-year under normal circumstances. The IRS requires you to commit to your election for the entire plan year. You can only change it if you experience a qualifying life event—and the change must match the event. Switching daycare providers at the same cost, tuition increases, or realizing you overestimated your expenses do not qualify. The list of what counts is shorter and stricter than most people expect.
Why Your Election Is Locked In
The dependent care FSA operates under Section 125 cafeteria plan rules. Those rules say you make your contribution election during open enrollment or when you are hired, and that election is binding for the full plan year.
You pick a dollar amount. The employer divides it evenly across your paychecks. That money comes out pre-tax. You submit claims for qualifying dependent care expenses and get reimbursed from your account balance.
You cannot increase your contribution halfway through the year because daycare costs more than you thought. You cannot decrease it because you are spending less. The election stands.
This is not an employer policy you can ask HR to waive. This is IRS regulation under Section 125. Your FSA administrator cannot override it. The lock-in rule applies to every cafeteria plan in the country.
What Counts as a Qualifying Life Event
You can change your dependent care FSA contribution mid-year only if you have a change in status that affects your dependent care needs or eligibility. The IRS defines these events in Publication 969 and the Treasury regulations under Section 125.
The qualifying events that typically allow a dependent care FSA change include:
Marriage or divorce. If you get married, your new spouse may already be covering dependent care costs or may now share the expense with you. If you divorce, you may lose access to your spouse's income or coverage, or your custody arrangement may change your care needs. Either event can justify a change.
Birth or adoption. Adding a new dependent under age 13 to your household creates a new dependent care need. You can increase your contribution to match the new expense.
Death of a spouse or dependent. If your spouse dies, you may need to arrange new care. If your dependent dies, your care expenses drop to zero. You can adjust accordingly.
Change in employment status. If you or your spouse start or stop working, change from full-time to part-time (or vice versa), or take an unpaid leave, your dependent care needs may change. If you stop working, you may no longer need care. If your spouse loses their job, you may need to add care while they look for work. If you or your spouse start working, you may need care for the first time.
The key is that the change in your FSA election must match the change in your life. You cannot use a qualifying event as an excuse to make an unrelated adjustment.
What Does Not Qualify
Most of the reasons people want to change their dependent care FSA do not meet the IRS standard. These are not qualifying events:
Daycare tuition increases. If your provider raises their rates mid-year, that is not a change in status. Your dependent care need has not changed. You are still paying for the same service for the same child. You cannot increase your FSA contribution to cover the higher bill.
Switching providers at the same cost. Moving your child from one daycare to another because you prefer the new one does not qualify. The expense is the same. Your employment status has not changed. No qualifying event has occurred.
Overestimating or underestimating your expenses. If you elected $5,000 for the year and realize in March that you will only spend $3,000, you cannot reduce your contribution. If you elected $3,000 and realize in June that you will actually need $5,000, you cannot increase it. Poor planning is not a qualifying event.
General financial hardship. Needing the money for something else does not allow you to stop your dependent care FSA contributions. The IRS does not recognize financial stress as a change in status unless it is tied to one of the specific qualifying events.
Your child aging out mid-year. If your child turns 13 in July, your dependent care expenses for that child end. Some plan documents allow you to reduce your contribution at that point because your care need has ended. Others do not, and you will have contributed money you cannot use. Check your plan document. The IRS does not automatically treat a child's birthday as a qualifying event for dependent care FSAs the way it does for health FSAs.
How to Actually Make a Change
If you do have a qualifying life event, you typically have 30 days from the date of the event to request the change. Some employers allow 60 days. The deadline is set by your plan document, not federal law, so check with HR.
You will need to provide documentation. If you got divorced, HR may ask for the divorce decree or a court order showing the custody arrangement. If your spouse lost their job, you may need a termination letter or unemployment filing confirmation. If you had a baby, you may need the birth certificate.
The change you request must be consistent with the event. The IRS calls this the "consistency rule." If your spouse loses their job and you now need to place your child in daycare while you work, you can increase your contribution to cover the new expense. If your spouse loses their job and stays home to provide care, you may need to reduce or stop your contribution because you no longer have a dependent care expense.
Submit the change request to your FSA administrator or HR department in writing. Verbal requests are not binding and will not be processed.
The Grace Period Does Not Help You
Some dependent care FSAs offer a grace period of up to 2.5 months after the plan year ends to incur expenses and submit claims. This is not the same as rolling over unused funds. It also does not let you change your contribution.
The grace period only gives you more time to spend the money you already contributed. If you have $1,000 left in your account at the end of the plan year and your plan offers a grace period through March 15, you have until March 15 to incur qualifying expenses and get reimbursed. You do not get to add more money or pull money back out.
For more on how dependent care FSA deadlines work, see our guide on whether your FSA rolls over.
Plan Your Election Carefully
Because you cannot change your contribution except in rare circumstances, estimate conservatively. Look at your actual dependent care expenses from last year. Add up every daycare invoice, every after-school program payment, every summer camp fee for children under 13.
If your expenses vary from month to month, use the low end of the range. If you typically spend between $400 and $600 a month, elect based on $400. It is better to leave a small amount of tax savings on the table than to contribute money you cannot use and lose it entirely.
If you are starting a dependent care FSA for the first time and you do not have a full year of history, ask your provider for a rate sheet and multiply by the number of months you will need care. Be realistic about how many weeks of the year you will actually pay for care—most daycares close for holidays, and most families take at least one week of vacation where care is not needed.
The annual contribution limit for 2026 is $5,000 per household or $2,500 if you are married filing separately. Do not elect more than you will actually spend, even if you could afford to max out the account. The dependent care FSA has no rollover and no extended grace period in most plans. Money you do not use is forfeited.
For more on whether the dependent care FSA makes financial sense for your situation, see is a dependent care FSA worth it.
FAQ
Can I stop my dependent care FSA contributions if I lose my job?
Yes. Losing your job is a qualifying event. If you are no longer working, you no longer have a dependent care expense incurred to enable you to work, which is the IRS requirement for dependent care FSA eligibility. You can stop your contributions. Contact HR immediately to request the change.
Can I change my contribution if my daycare provider goes out of business?
Only if you stop incurring dependent care expenses entirely. If you move your child to a new provider at the same or similar cost, that is not a qualifying event—your care need has not changed. If you cannot find a replacement provider and your spouse stays home to provide care, that may qualify as a change in employment status, and you could reduce or stop your contribution.
What if my spouse's employer adds dependent care FSA mid-year?
Your spouse gaining access to a dependent care FSA at their job is not automatically a qualifying event that lets you change your election at your job. However, if your spouse enrolls in their FSA and that changes your household's dependent care arrangement—for example, they start covering expenses you were planning to cover—some plan documents may allow an adjustment. Check with your HR department. This is a gray area, and many plans will not permit the change.
Can I increase my dependent care FSA if I start working more hours?
Possibly. If you change from part-time to full-time employment, that is a change in employment status, and it may justify an increase in your dependent care FSA contribution if your care expenses increase to match. You will need to document the change in hours and show that your dependent care need has increased as a result. If your hours increase but your care expenses stay the same, the change may not be permitted.
---
Running the plan, not just using it? The setup guide walks through the plan document, payroll setup, and the two traps that catch almost everyone—in plain English.
Running the plan, not just using it?
The setup guide walks through the plan document, payroll setup, and the two traps that catch almost everyone — in plain English.
See how Section 125 setup works